piątek, 15 maja 2015

ROLADKI Z KARKÓWKI NADZIEWANE KASZANKĄ




Prosty przepis na oryginalne roladki z karkówki. Jako farszu użyłam kaszanki podsmażonej z cebulką. Mięso jest soczyste, miękkie i aromatyczne, a do tego pyszny, jedwabisty sos. Polecam!

  • 1 kg karkówki
  • 350 g kaszanki lub krupnioków (ok. 3 sztuk)
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki śmietany

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oleju. Dodajemy pokrojoną kaszankę i smażymy przez kilka minut. Studzimy i ewentualnie doprawiamy, np. majerankiem.
Karkówkę kroimy w 1-centymetrowe plastry. Cienko je rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmarowujemy porcję kaszanki. Zwijamy ciasne roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki podsmażamy z wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30-40 minut do miękkości mięsa (lub 12 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo). Gotowe roladki przekładamy na talerz. Mąkę ziemniaczaną mieszamy ze śmietaną i wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Częścią sosu polewamy mięso, a resztę podajemy w sosjerce.

1 komentarz: