Prosty przepis na oryginalne roladki z karkówki. Jako farszu
użyłam kaszanki podsmażonej z cebulką. Mięso jest soczyste, miękkie i
aromatyczne, a do tego pyszny, jedwabisty sos. Polecam!
- 1 kg karkówki
- 350 g kaszanki lub krupnioków (ok. 3 sztuk)
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1 ½ szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki śmietany
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oleju.
Dodajemy pokrojoną kaszankę i smażymy przez kilka minut. Studzimy i ewentualnie
doprawiamy, np. majerankiem.
Karkówkę kroimy w 1-centymetrowe plastry. Cienko je rozbijamy
i oprószamy solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmarowujemy porcję
kaszanki. Zwijamy ciasne roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki podsmażamy z
wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu.
Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na średnim
ogniu ok. 30-40 minut do miękkości mięsa (lub 12 minut pod pokrywą szybkowarową
na poziomie turbo). Gotowe roladki przekładamy na talerz. Mąkę ziemniaczaną
mieszamy ze śmietaną i wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Częścią sosu polewamy mięso,
a resztę podajemy w sosjerce.
super
OdpowiedzUsuń