poniedziałek, 30 września 2013

RYBA ZAPIEKANA W SOSIE KOPERKOWYM Z POREM




Ryba zapiekana w pysznym sosie koperkowo-porowym to pomysł na lekki i zdrowy obiad. Łatwa do przygotowania, aromatyczna i bardzo smaczna. Jedna z naszych ulubionych rybnych propozycji obiadowych. Polecam!

  • 300 g filetów z ryby (dorsz, morszczuk, mintaj, itp.)
  • 250 ml śmietanki do zup i sosów 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 duży lub 2 mniejsze pory (białe części)
  • 1 cebula
  • sok. z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka masła + do posmarowania
  • 1 łyżka oleju

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i pora, szklimy. Wlewamy śmietankę i przez chwilę razem dusimy. Wsypujemy koperek, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku. Sosem polewamy rybę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 1800C na 30 min. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.


22 komentarze:

  1. Świetny obiad, uważam, że pory i ryby dobrze ze sobą smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. muszę wypróbować w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jestem w trakcie robienia tego przepisu, dodałem pieczarki - kocham je i wszędzie je dodaje.
    Mam nadzieje że będzie zajebiste:D. Ładnie pachnie. Niestety mintaj.. oblodzony jak trup na antarktydzie:(. Ale daje rade:)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis rewelacja! właśnie wcinam tą pyszną rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobra rybka. Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis! Wyprobowalam podczas obiadu rodzinnego :) Pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłem, wszyscy zjedli. Było smakowite. Polecam, mniam, mniam.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne :)) Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kazdy chwali ale czy napewno kazdy to jadł? ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierzę, że jeśli ktoś pisze, że zrobił, zjadł i smakowało to naprawdę tak było. A wszystkich niedowiarków zachęcam po prostu do wypróbowania przepisu i przekonania się jak jest naprawdę. Sama robiłam tą rybkę wielokrotnie i za każdym razem domownicy o naprawdę rożnych gustach byli zadowoleni. Jednak jeśli ktoś nie lubi ryb w ogóle, a znam sporo takich osób, to pewnie nawet tym daniem go nie przekonamy. Pozdrawiam i życzę smacznego!

      Usuń
  10. Zamiast sie zastanawiac musisz spróbować a nie zastanawiac się i sam czy sama ocenić kazdy ma inny smak i gust, Pozdrawiam ja będę jutro próbować a potem komentować

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja zrobilam i przyznam że smakowało nawet mojemu wybrednemu maluszkowi:-) lekka pyszna :-) polecam i wszystkim niedowiarkom zycze spróbować Smacznego:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne :) Robiłam już kilka razy- z dorszem, miruną i łososiem, wszystkie pyyyszne. W domu również wszystkim smakowało :) Naprawdę polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taka sobie... nam nie smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ryba z przepisu rewelacja. Naaromatyzowana porem i śmietaną. Pyszna. Szczerze polecam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jadamy bardzo dużo ryb. Przyrządzam je na różne sposoby. Z tym sosem robiłam pierwszy raz. Wszyscy domownicy zachwyceni. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawe połączenie i ja niestety jeszcze nie miałam okazji tak przyrządzać ryby. Osobiście jestem wielką zwolenniczką łososia zapiekanego z sosem truflowym https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-zapiekany-z-sosem-truflowym-i-bulgurem-ze-smazonymi-grzybami/ który jak dla mnie nie ma sobie równych.

    OdpowiedzUsuń
  18. Rybka wyszła wyyyyyyborna ja jeszcze odrzuciłam mrożenie warzywa: kalafior i brokół..Popeostu pyyycha Dziękuję za inspirację

    OdpowiedzUsuń