Te lekkie, warzywne placuszki mają mocną pozycję w naszym letnim menu. Przygotowuję je na zmianę z plackami cukiniowo-ziemniaczanymi. Podane z chłodnym sosem tzatziki świetnie sprawdzają się na obiad w upalne dni. Polecam!
- 1 cukinia
- 2 kalarepy
- 2 jajka
- ½ szklanki mąki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cukinię i kalarepę obieramy i ścieramy na średnich oczkach
tarki. Lekko solimy i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie z warzyw
odciskamy sok, dodajemy jajka, mąkę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do
smaku. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i łyżką nakładamy
porcje ciasta, formując placki. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Podajemy z
kwaśną śmietaną lub sosem tzatziki.
Fajny pomysł, nie łączyłam tych dwóch warzyw, a efekt fajny :)
OdpowiedzUsuń