czwartek, 10 lipca 2014

PLACEK DROŻDŻOWY Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ




Puszysty, słodko-kwaśny placek drożdżowy z czerwoną porzeczką i kokosową kruszonką. Rewelacyjnie pyszny! 

Ciasto drożdżowe:
  • 300 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 50 g masła
Kruszonka:
  • 30 g miękkiego masła
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
Dodatkowo:
  • 1 szklanka odszypułkowanych czerwonych porzeczek
  • 1 łyżka mąki

Ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na 15 min aby podrosły. Po tym czasie dodajemy je do przesianej maki razem ze śmietaną, żółtkami i rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Wyrabiamy jednolite, sprężyste ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

W maszynie do pieczenia chleba: Dodajemy składniki zgodnie z zaleceniami producenta, czyli najpierw płynne: śmietanę, żółtka i masło, a następnie sypkie czyli mąkę i cukier. Na koniec dodajemy drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i zostawiamy je w maszynie aż do wyrośnięcia.

Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy palcami do momentu uzyskania sypkiej, ale lepkiej kruszonki. 

Wykonanie: Blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blaszki, do której go przekładamy. Na cieśnie równomiernie rozsypujemy porzeczki wymieszane z łyżką mąki. Posypujemy kruszonką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do ponownego wyrastania. 

Pieczemy ok. 20- 30 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (bez termoobiegu do 1800C).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz