Puszysty, słodko-kwaśny placek drożdżowy z czerwoną
porzeczką i kokosową kruszonką. Rewelacyjnie pyszny!
- 300 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 50 g masła
- 30 g miękkiego masła
- 30 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka odszypułkowanych czerwonych porzeczek
- 1 łyżka mąki
Ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z cukrem i
odstawiamy na 15 min aby podrosły. Po tym czasie dodajemy je do przesianej maki
razem ze śmietaną, żółtkami i rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Wyrabiamy
jednolite, sprężyste ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz. do
wyrośnięcia.
W maszynie do pieczenia chleba: Dodajemy składniki
zgodnie z zaleceniami producenta, czyli najpierw płynne: śmietanę, żółtka i masło,
a następnie sypkie czyli mąkę i cukier. Na koniec dodajemy drożdże. Nastawiamy
program do wyrabiania ciasta i zostawiamy je w maszynie aż do wyrośnięcia.
Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy
palcami do momentu uzyskania sypkiej, ale lepkiej kruszonki.
Wykonanie: Blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm lub podobną
wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i oprószamy mąką. Wyrośnięte
ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy
na prostokąt o wymiarach blaszki, do której go przekładamy. Na cieśnie
równomiernie rozsypujemy porzeczki wymieszane z łyżką mąki. Posypujemy
kruszonką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do ponownego
wyrastania.
Pieczemy ok. 20- 30 min w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1600C (bez termoobiegu do 1800C).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz