czwartek, 17 lipca 2014

PLACEK PO CYGAŃSKU




Placki po cygańsku jedliśmy ostatnio na rodzinnej wycieczce do Gdańska. Dla mnie porcja barowa za bardzo ociekała tłuszczem, ale mąż był tak zachwycony, że po powrocie wymusił na mnie wersję domową. Smaki odtworzyłam dość orientacyjnie, ale wyszło na tyle pysznie, że tym razem i ja zjadłam swoją wielką porcję z apatytem;) Danie jest wprawdzie dość pracochłonne i kaloryczne, ale od czasu do czasu można się pokusić o jego wykonanie i uszczęśliwić rodzinę.

Składniki na 4 placki:
  • 1 ½ kg ziemniaków
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Farsz mięsny:
  • 400 g mięsa mielonego (np. z łopatki)
  • 200 g pieczarek
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 duży lub 2 małe ogórki kiszone
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól, pieprz
  • olej

Farsz mięsny: Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę i czosnek w drobną kostkę, paprykę i ogórka w większą kostkę. Rozdrobnione mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do niewielkiego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy kolejno cebulę i pieczarki oraz paprykę. Dodajemy do mięsa razem z ogórkiem i czosnkiem. Zalewamy przecierem pomidorowym (lub 2 łyżkami koncentratu pomidorowego wymieszanego w 200 ml wody). Przyprawiamy do smaku papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 minut.

Placki: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce lub przy pomocy robota kuchennego. Nadmiar płynu odcedzamy, dodajemy jajka, cebulę startą na tarce, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni o średnicy 24 cm rozgrzewamy olej, wylewamy porcję masy i wyrównujemy formując placek o grubości ok. 5-8 mm. Kiedy spód ładnie się przyrumieni, przy pomocy szerokiej łopatki ostrożnie przewracamy placek na drugą stronę i również smażymy do zezłocenia. Gotowy placek przekładamy na bibułę w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu, a następnie na talerz. Na połowę placka nakładamy porcję farszu mięsnego i składamy go na pół, przykrywając farsz. Podajemy posypany szczypiorkiem lub dodatkowo polany kwaśną śmietaną.

2 komentarze:

  1. jestem z Gdanska i jadlem ich duzo i nie koniecznie takie, musze takiego sobie opirdolic, az oslinilem sie,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba ten przepis jutro zrobie. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń