Letnie
ciasto z owocami, które w tej chwili królują w ogrodach i na straganach. Kakaowy
biszkopt nasączony sokiem owocowym, delikatna masa serowa i orzeźwiająca galaretka
z soczystymi owocami. Taki torcik uświetni każde letnie przyjęcie. Polecam!
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 1 ½ łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 300 g naturalnego serka kanapkowego (np. Delikate, Turek, Twój Smak)
- 50 g cukru pudru
- 50 g roztopionego masła
- 2 czerwone galaretki (np. truskawkowe)
- 500 g mieszanych owoców lata (np. czereśnie, wiśnie, porzeczki, borówki, maliny)
- ½ szklanki soku owocowego (np. malinowego, truskawkowego)
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a
następnie żółtka i olej. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z masą
za pomocą szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 25-26 cm wykładamy papierem do
pieczenia (boków niczym nie smarujemy), wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku
z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (bez termoobiegu do 1900C)
przez 20 min. Studzimy w blaszce.
Przestudzone ciasto nasączamy sokiem owocowym.
Masa: Serek miksujemy z cukrem pudrem
i roztopionym, przestudzonym masłem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Rozsmarowujemy
na cieście.
Galaretki
rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Do tężejącej,
ale nadal płynnej galaretki wsypujemy owoce (czereśnie lub wiśnie należy wcześniej
wypestkować). Mieszamy i wylewamy na ciasto. Powierzchnię wyrównujemy. Chłodzimy
w lodówce.
Ależ świetnie wygląda, ślinka cieknie.;)
OdpowiedzUsuń