Niezwykłe połączenie smaków - zupy pomidorowej z kalafiorem
i do tego jeszcze sokiem z kiszonych ogórków. Taką zupą można zaskoczyć
niejednego gościa;). Sok z kiszonych ogórków dolewała do zupy pomidorowej w
jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji” Magda Gesler i już wtedy mnie to
zaciekawiło. Jakiś czas potem podobny przepis znalazłam w książce kucharskiej,
zrobiłam trochę po swojemu i wyszło bardzo smacznie i niebanalnie. Gorąco
polecam!
- 2-3 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- 1 cebula
- po 1 liściu pora, selera i lubczyku
- po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- 1 mały kalafior
- 500 ml przecieru pomidorowego
- ¾ szklanki soku z kiszonych ogórków
- ¼ szklanki śmietanki
- 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Udka z kurczaka zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy,
zdejmujemy szumowiny i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, cebulę,
liście pora, selera i lubczyku, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz sól do
smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę, do miękkości mięsa. Po tym
czasie z rosołu wyjmujemy mięso i warzywa (lub najprościej odcedzamy wszystko na
sicie). Do czystego rosołu wkładamy kalafiora podzielonego na różyczki i gotujemy przez
10-15 minut na półtwardo. Dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy 5 minut i
wlewamy sok z ogórków. W razie potrzeby można też dolać trochę wrzącej wody. Zagotowujemy,
dodajemy ugotowaną wcześniej i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę oraz sól,
pieprz i szczyptę cukru do smaku. Posypujemy posiekanym koperkiem lub
pietruszką
Inspiracja: „Tradycyjna Kuchnia Polska” Wyd. Prószyński i
S-ka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz