środa, 9 lipca 2014

ZUPA POMIDOROWO-KALAFIOROWA Z SOKIEM Z KISZONYCH OGÓRKÓW




Niezwykłe połączenie smaków - zupy pomidorowej z kalafiorem i do tego jeszcze sokiem z kiszonych ogórków. Taką zupą można zaskoczyć niejednego gościa;). Sok z kiszonych ogórków dolewała do zupy pomidorowej w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji” Magda Gesler i już wtedy mnie to zaciekawiło. Jakiś czas potem podobny przepis znalazłam w książce kucharskiej, zrobiłam trochę po swojemu i wyszło bardzo smacznie i niebanalnie. Gorąco polecam!

  • 2-3 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • po 1 liściu pora, selera i lubczyku
  • po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 mały kalafior
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • ¾ szklanki soku z kiszonych ogórków
  • ¼ szklanki śmietanki
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Udka z kurczaka zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, cebulę, liście pora, selera i lubczyku, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz sól do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę, do miękkości mięsa. Po tym czasie z rosołu wyjmujemy mięso i warzywa (lub najprościej odcedzamy wszystko na sicie). Do czystego rosołu wkładamy kalafiora podzielonego na różyczki i gotujemy przez 10-15 minut na półtwardo. Dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy 5 minut i wlewamy sok z ogórków. W razie potrzeby można też dolać trochę wrzącej wody. Zagotowujemy, dodajemy ugotowaną wcześniej i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę oraz sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. Posypujemy posiekanym koperkiem lub pietruszką

Inspiracja: „Tradycyjna Kuchnia Polska” Wyd. Prószyński i S-ka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz