piątek, 4 lipca 2014

SAŁATKA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ NA SAŁACIE




Przepis ten zaciekawił mnie swą oryginalności i połączeniem smaków. Sałatka jest bardzo smaczna i szybka do przygotowania. Chrupiąca, zdrowa i kolorowa, z dużą ilością rzodkiewki i szczypiorku. Najsmaczniejsza po wymieszaniu, choć prezentuje się wtedy nieco mniej elegancko. Polecam!

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 150 g wędzonej makreli
  • 100 g żółtego, ostrego sera
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • sól, pieprz

Sałatę płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na dnie salaterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Żółty ser kroimy w niewielkie paski i układamy na sałacie. Posypujemy połową posiekanego szczypiorku.
Rzodkiewki kroimy w półplasterki i wykładamy na szczypiorek.
Na warstwie rzodkiewek układamy kawałki ryby obranej ze skórki i ości. Posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu i musztardy, doprawionego do smaku solą i pieprzem.

4 komentarze:

  1. bardzo lubię sałatki z wędzoną makrelą. musiała być pyszna. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj uwielbiam takie sałatki, ale ich nie robię, bo moja rodzina nie lubi ryb wędzonych, mogę się wkręcić do Ciebie ;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam! U nas wędzone rybki goszczą bardzo często pod różną postacią:)

      Usuń