Przepis ten zaciekawił mnie swą oryginalności i połączeniem
smaków. Sałatka jest bardzo smaczna i szybka do przygotowania. Chrupiąca,
zdrowa i kolorowa, z dużą ilością rzodkiewki i szczypiorku. Najsmaczniejsza po wymieszaniu, choć prezentuje się wtedy
nieco mniej elegancko. Polecam!
- 1 główka sałaty masłowej
- 2 pęczki rzodkiewek
- 2 pęczki szczypiorku
- 150 g wędzonej makreli
- 100 g żółtego, ostrego sera
- sok z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- sól, pieprz
Sałatę płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na
dnie salaterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Żółty ser kroimy w niewielkie paski i układamy na sałacie.
Posypujemy połową posiekanego szczypiorku.
Rzodkiewki kroimy w półplasterki i wykładamy na szczypiorek.
Na warstwie rzodkiewek układamy kawałki ryby obranej ze
skórki i ości. Posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem przygotowanym z
majonezu, jogurtu i musztardy, doprawionego do smaku solą i pieprzem.
Źródło: Sałatka na różne okazje
bardzo lubię sałatki z wędzoną makrelą. musiała być pyszna. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam takie sałatki, ale ich nie robię, bo moja rodzina nie lubi ryb wędzonych, mogę się wkręcić do Ciebie ;)?
OdpowiedzUsuńZapraszam! U nas wędzone rybki goszczą bardzo często pod różną postacią:)
Usuń