Kalarepa to jedno z ulubionych warzyw w naszej rodzinie. Zjadamy
ją równie chętnie na surowo, jak i w potrawach na ciepło. Tym razem dodałam ją
do wieprzowych klopsików gotowanych w sosie pomidorowym. Wyszło przepysznie.
Kalarepa nadała klopsikom ostrości i charakteru. W towarzystwie młodych
ziemniaczków był to obiad na medal!
- 500 g mięsa mielonego np. z łopatki
- 2 kalarepy
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 500 ml gęstego przecieru pomidorowego
- 250 ml bulionu
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- olej
- natka pietruszki lub koperek
Kalarepy obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy
do mięsa razem z jajkami i bułką tartą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i
dobrze wyrabiamy.
Z masy mięsnej formujemy małe kotleciki i obsmażamy je ze
wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Zalewamy przecierem pomidorowym i bulionem, przyprawionym
cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 15 min. Gotowy
sos można zagęścić łyżką mąki wymieszaną ze śmietaną, ale nie jest to
konieczne.
Przed podaniem posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki
lub koperkiem.
Polecam również:
Fajny pomysł z tą kalarepą. To bardzo smaczne warzywo, ale wiele osób rzadko go stosuje, warto propagować takie przepisy :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń