wtorek, 7 października 2014

CIASTO MIGDAŁOWE ZE ŚLIWKAMI




Codzienne niecodzienne ciasto z migdałami i śliwkami. Niepozorne z wyglądu, o bardzo bogatym i kuszącym smaku. Skórka cytrynowa, migdały, aromat rumowy i do tego jeszcze śliwki. Wszystko składa się w harmonijną całość i smakuje jak z najlepszej cukierni. Ciasto powstało po modyfikacji przepisu ze starego zeszytu z przepisami. Gorąco polecam!

  • 150 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g drobno posiekanych lub grubo mielonych migdałów
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 krople olejku rumowego
Dodatkowo:
  • 500 g śliwek
  • ok. 1 szklanki cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
Śliwki przekrawamy na połowę i wyjmujemy pestki.
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo po jednym jajku i części mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, a następnie śmietanę i migdały. Dodajemy skórkę z cytryny oraz olejek rumowy. Mieszamy i mniej więcej połowę masy wykładamy do małej tortownicy (o średnicy 20 – 21 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na cieście układamy połówki śliwek, jedna przy drugiej, rozcięciem do góry. Przykrywamy pozostałą masą, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) na ok. 1 godzinę. Ciasto studzimy i wyjmujemy z blaszki.
Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny i kiedy osiągnie konsystencję gęstego lukru smarujemy nim ciasto.

3 komentarze:

  1. Te śliwki w cieście bosko wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukam właśnie jakiejś inspiracji na ciasto na sobotę.. Chyba znalazłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń