czwartek, 18 września 2014

ROŻKI FRANCUSKIE Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ




Ciasto francuskie zawsze warto mieć pod ręką, bo ekspresowo można z niego przygotować prawdziwe rarytasy. Po rożki francuskie z jabłkami chodziłam kiedyś namiętnie do cukierni i mam z nimi bardzo wiele miłych wspomnień. Moje jabłka połączyłam z żurawiną, bo wiem, że świetnie razem smakują. Dla mnie to deser królewski! Chrupiący, słodki i niewyobrażalnie pyszny. Polecam!

Składniki na 6 rożków:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 średnie jabłka
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem. Dodajemy żurawinę i mieszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 kwadratów. Na każdym układamy porcję jabłek z żurawiną. Jajko roztrzepujemy z odrobiną wody, delikatnie smarujemy krawędzie kwadratów i sklejamy tworząc trójkąt. Brzegi dociskamy widelcem. Rożki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ostrym nożykiem robimy na każdym po 3 niewielkie nacięcia, którymi odparuje nadmiar soku z jabłek. Smarujemy jajkiem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu). Rożki powinny się ładnie zezłocić.
Gotowe studzimy i dekorujemy lukrem przygotowanym z ½ szklanki cukru pudru i 1 – 2 łyżek gorącej wody.

1 komentarz:

  1. Rożki bardzo piękne. Ale bym takiego zjadła choćby jednego.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń