piątek, 5 września 2014

CIASTO MALINOWA SERENADA




Malinowa serenada to kakaowe ciasto biszkoptowe z kwaskowatą warstwą mega mocno malinowej galaretki, osłodzonej słodką warstwą serową. Jest obłędnie pyszne, uzależniające, lekkie i orzeźwiające. Można go zjeść naprawdę dużo, więc duża blaszka, na której proponuję je upiec, rozejdzie się w kilka chwil. Gorąco polecam!

Biszkopt:
  • 8 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
Masa malinowa:
  • 1,5 kg malin
  • 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
Masa serowa:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
  • maliny i listki mięty do dekoracji

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka. Wolno wlewamy olej, miksujemy. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 36 cm wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 25 minut. Studzimy, wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa cienkie blaty.

Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka, rozgniatamy (np. tłuczkiem do ziemniaków) i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Przecieramy przez gęste sito i uzyskany sok ponownie przelewamy do garnka. Jeśli komuś nie przeszkadzają liczne, malinowe pestki w cieście, może etap z przecieraniem pominąć. Garnek z sokiem ponownie stawiamy na ogniu, wsypujemy proszek galaretowy i delikatnie podgrzewając przez 1 – 2 minuty, mieszamy aż się rozpuści. Nie zagotowujemy! Odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy masa zacznie tężeć przelewamy ją na pierwszy blat kakaowego ciasta ułożony na dnie blaszki. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa: Masło miksujemy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce twarogu. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i kiedy napęcznieje dolewamy ¼ szklanki wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy i letnią żelatynę wlewamy do masy serowej. Dobrze miksujemy i wylewamy na masę malinową. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinami i listkami mięty.

1 komentarz:

  1. Jakie piękne, równiutkie warstwy! Wygląda cudownie i musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń