piątek, 12 września 2014

CIASTKA Z JABŁKAMI




Gorąco Was zachęcam do upieczenia tych niepozornych, ale jakże pysznych ciastek! Mocno nadziane jabłkami, z lekką nutą cynamonu, kruche, a jednocześnie lekko wilgotne. Najwięcej czasu zajmuje obranie i pokrojenie półtora kilograma jabłek, potem idzie już z górki. Przy kolejnej wykładanej blaszce stwierdziłam, że mogłam upiec je z połowy porcji, a potem bardzo się zdziwiłam, kiedy na drugi dzień nie zostało ani jedno ciastko:). Są naprawdę niesamowicie pyszne! Spróbujcie sami, zwłaszcza kiedy przy pracy i jedzeniu będą Wam pomagać dzieci!

Składniki na ok. 45 – 50 ciastek
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 i ½ kg jabłek
Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy stopniowo po 1 jajku i porcji przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie łączymy z ciastem (najlepiej własnymi rękami). Na blachę wyłożoną papierem lub matą do pieczenia nakładamy niewielkie porcje ciasta przy pomocy łyżki. Lekko je spłaszczamy, formując okrągłe ciastka (ich kształt może być lekko nieregularny).  Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez ok. 25 minut, do momentu aż ciastka lekko się zarumienią. Ciastka po upieczeniu są miękkie i kruche więc najlepiej zdejmować je z blachy po lekkim przestudzeniu. Tą porcję ciastek upiekłam na 4 dużych blaszkach.


Żródło: gazetka „Przepisy czytelników”.

2 komentarze:

  1. Mniam, wyglądają smakowicie :) Wcale się nie dziwię, że zniknęły błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przepis na sezon jesienny :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń