piątek, 26 września 2014

TARTA ZE ŚLIWKAMI




Szybka tarta ze śliwkami na masie budyniowej. Przepyszna! Przepis podpatrzony w gazecie „Party”. Gorąco polecam!

Kruche ciasto:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
Masa budyniowa:
  • 300 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ kg świeżych śliwek
Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier puder, masło, żółtka i 2 łyżki wody. Całość siekamy, a następnie zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki blaszki do tarty. Dno gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy ciasto przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 1800C (z termoobiegiem do 1600C). Można ciasto podpiec także z zastosowaniem tzw. ślepego pieczenia, czyli wykładając na nim kawałek papieru i wysypując dla obciążenia suchą fasolą lub grochem.

Masa budyniowa: Śmietanę miksujemy z proszkiem budyniowym, jajkami oraz cukrem pudrem. Masę wylewamy na podpieczony spód. Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki i układamy na cieście. Pieczemy jeszcze ok. 30 – 40 minut, do momentu aż wierzch zacznie się delikatnie rumienić. Przed podaniem studzimy.

3 komentarze:

  1. Jedzmy śliwki, póki są najsmaczniejsze! Twoja tarta pewnie smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z tym kruchym ciastem jest coś nie tak. zdecydowanie za dużo tłuszczu, tarta spływa po blaszce w piekarniku, ciasto nie jest zwarte tylko strasznie klejące nawet po 2 godz. w lodówce. beznadzieja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że tarta się nie udała;( Robiłam ją dokładnie tak jak podaję, wg przepisu z gazety Party i byłam zadowolona. W przeciwnym razie nie publikowałabym tego wpisu. Ciasto jest może rzeczywiście nieco klejące przy wyrabianiu, ale po chłodzeniu bez problemu dało się nim wykleić formę. A podczas pieczenia delikatnie spływa każde ciasto na tartę jakie znam - taki już ich urok. Jeśli jednak wiedząc o tym, brzegi tarty wykleimy odpowiednio wysoko niczemu to nie przeszkadza. Osobiście będę ten przepis polecała dalej i sama będę chętnie do niego wracała, bo tarta wychodzi niezwykle krucha i pyszna.

      Usuń