wtorek, 24 czerwca 2014

PUSZYSTE CIASTO Z CZEREŚNIAMI I KRUSZONKĄ CZYLI OSZUKANA DROŻDŻÓWKA




Moim zamiarem było upieczenie lekkiego, biszkoptowego ciasta z czereśniami. Jednak kiedy jadłam pierwszy, jeszcze ciepły kawałek pomyślałam, że smakuje zupełnie jak drożdżówka. Następnego dnia ciastem poczęstowałam gości i zanim zdążyłam cokolwiek powiedzieć, usłyszałam, że pyszna ta drożdżówka:). Nawet moja mama, wielka miłośniczka i znawczyni drożdżówek dała się nabrać. Zapraszam więc na pyszną drożdżówkę bez drożdży, żmudnego zagniatania i wyrastania – z soczystymi czereśniami i lekko cynamonową kruszonką.

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 500 g czereśni
Kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • ½ łyżeczki cynamonu

Czereśnie płuczemy i pestkujemy.

Kruszonka: Wszystkie składniki wkładamy do miski i rozcieramy palcami do momentu, aż dobrze się połączą i będą się luźno przesypywały przez palce.

Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka oraz skórkę z cytryny. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy i delikatnie łączymy z masą za pomocą szpatułki.

Blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Na wierzchu układamy wypestkowane czereśnie, najlepiej rozcięciem ku górze. Czereśnie równomiernie posypujemy kruszonką.

Ciasto wkładamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1700C i pieczemy ok. 30 – 35 min.

2 komentarze:

  1. Niestety nie wyszło.
    Podczas pieczenia ciasto się pofalowalo, biszkopt przebijał się do góry tam gdzie było mniej czereśni a zapadł się tam gdzie było, więcej owoców i kruszonki.
    Myślę że kruszonki jest zdecydowanie za dużo jak na ciasto biszkoptowe .

    OdpowiedzUsuń