czwartek, 19 czerwca 2014

GULASZ Z PIERSI KURCZAKA PO MEKSYKAŃSKU




Pierś z kurczaka po meksykańsku z kolorową papryką, czarną fasolą i kukurydzą, w lekko pikantnym sosie pomidorowy. Niezwykle pyszne i aromatyczne danie, lekkie i niskokaloryczne. Zachęca kolorem i zapachem. Idealnie pasowało nam do kaszy jaglanej, ale można je też podać z ryżem lub po prostu z bagietką. Polecam!

  • 1 duża, podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała pomarańczowa lub żółta papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • ½ puszki kukurydzy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • olej
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę gulaszową. Lekko obsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na oleju pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy drobno posiekany czosnek i papryki pokrojone w paski. Mieszając, smażymy razem około 5 minut i przekładamy do mięsa. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około 15 minut, do miękkości mięsa. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. W międzyczasie przyprawiamy papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem do smaku. Posypujemy natką pietruszki.

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz