Pierś z kurczaka po meksykańsku z kolorową papryką, czarną
fasolą i kukurydzą, w lekko pikantnym sosie pomidorowy. Niezwykle pyszne i
aromatyczne danie, lekkie i niskokaloryczne. Zachęca kolorem i zapachem. Idealnie
pasowało nam do kaszy jaglanej, ale można je też podać z ryżem lub po prostu z
bagietką. Polecam!
- 1 duża, podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała pomarańczowa lub żółta papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- ½ puszki kukurydzy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz
- olej
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę gulaszową. Lekko obsmażamy
z wszystkich stron na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka. Przyprawiamy do
smaku solą i pieprzem.
Na oleju pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę
pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy drobno posiekany czosnek i papryki
pokrojone w paski. Mieszając, smażymy razem około 5 minut i przekładamy do
mięsa. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około 15 minut, do miękkości
mięsa. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, oraz koncentrat pomidorowy.
Mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. W międzyczasie przyprawiamy papryką
słodką i ostrą oraz solą i pieprzem do smaku. Posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz