Proste ciasto z truskawkami do popołudniowej kawy. Polecam!
- 100 g miękkiego masła lub margaryny
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 ½ szklanka mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
- ¼ szklanki mąki
- ¼ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 40 g zimnego masła
Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą
masę. Stopniowo dodajemy jajka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, za każdym razem dobrze ucierając.
Ciasto przekładamy do blaszki o wym. 21 x 26 cm lub podobnej,
wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, większe kroimy na
pół, a mniejsze pozostawiamy w całości. Układamy na cieście przecięciem do
góry.
Kruszonka: Wszystkie składniki rozcieramy palcami do
momentu aż dobrze się połączą i będą się luźno przesypywały przez palce, tworząc mniejsze lub większe grudki.
Kruszonką posypujemy ciasto z truskawkami.
Pieczemy ok. 40 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym
do 1750C.
Mniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń