Moim zamiarem było upieczenie lekkiego, biszkoptowego ciasta
z czereśniami. Jednak kiedy jadłam pierwszy, jeszcze ciepły kawałek pomyślałam,
że smakuje zupełnie jak drożdżówka. Następnego dnia ciastem poczęstowałam gości
i zanim zdążyłam cokolwiek powiedzieć, usłyszałam, że pyszna ta drożdżówka:). Nawet moja mama,
wielka miłośniczka i znawczyni drożdżówek dała się nabrać. Zapraszam więc na
pyszną drożdżówkę bez drożdży, żmudnego zagniatania i wyrastania – z soczystymi
czereśniami i lekko cynamonową kruszonką.
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 500 g czereśni
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
- ½ łyżeczki cynamonu
Czereśnie płuczemy i pestkujemy.
Kruszonka: Wszystkie składniki wkładamy do miski i rozcieramy
palcami do momentu, aż dobrze się połączą i będą się luźno przesypywały przez
palce.
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną
pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka oraz skórkę z
cytryny. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy i delikatnie łączymy z
masą za pomocą szpatułki.
Blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm lub podobną wykładamy
papierem do pieczenia lub natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Wylewamy ciasto
i wyrównujemy. Na wierzchu układamy wypestkowane czereśnie, najlepiej
rozcięciem ku górze. Czereśnie równomiernie posypujemy kruszonką.
Ciasto wkładamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do
1700C i pieczemy ok. 30 – 35 min.
Pyszne sezonowe ciasto, mniam!
OdpowiedzUsuńNiestety nie wyszło.
OdpowiedzUsuńPodczas pieczenia ciasto się pofalowalo, biszkopt przebijał się do góry tam gdzie było mniej czereśni a zapadł się tam gdzie było, więcej owoców i kruszonki.
Myślę że kruszonki jest zdecydowanie za dużo jak na ciasto biszkoptowe .