Roladki z młodą kapustą przygotowałam dość spontanicznie na
konkurs „Pudliszki – pomidorowe inspiracje”. Pomysł okazał się na tyle udany,
że mąż zamówił już powtórkę tego dania w najbliższej przyszłości. Smakiem
przypominają nasze tradycyjne gołąbki, zwłaszcza jeśli podamy je z ziemniaczkami
i pomidorowym sosem. Gorąco polecam!
- 800 g schabu bez kości
- 500 g młodej kapusty
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka mąki
- ¼ szklanki śmietany
- sól, pieprz
- masło klarowane
- olej
Mięso kroimy w 1-centymetrowe plastry, cienko rozklepujemy i
oprószamy solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle klarowanym.
Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do cebuli. Wlewamy ½ szklankę wody,
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, i gotujemy przez ok. 5-10 minut, do
momentu aż cała woda wyparuje, a kapusta zmięknie. Studzimy, dodajemy posiekany
koperek i mieszamy.
Na każdym płacie mięsa rozsmarowujemy 1 łyżeczkę koncentratu
pomidorowego i wykładamy 1 czubatą łyżkę kapusty (resztę niewykorzystanej
kapusty zachowujemy). Zwijamy ciasne roladki, dla pewności spinając je
wykałaczkami.
Roladki obsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju i
przekładamy do garnka. Dodajemy kapustę, która nie zmieściła się w roladkach,
zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok. 30 minut do miękkości mięsa.
Roladki wyjmujemy na półmisek. Do sosu dodajemy 1 łyżkę
koncentratu pomidorowego, mieszamy. Łyżkę mąki mieszamy ze śmietaną, wlewamy do
sosu i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Częścią sosu
polewamy roladki, a resztę podajemy w sosjerce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz