sobota, 21 czerwca 2014

ROLADKI SCHABOWE Z MŁODĄ KAPUSTĄ




Roladki z młodą kapustą przygotowałam dość spontanicznie na konkurs „Pudliszki – pomidorowe inspiracje”. Pomysł okazał się na tyle udany, że mąż zamówił już powtórkę tego dania w najbliższej przyszłości. Smakiem przypominają nasze tradycyjne gołąbki, zwłaszcza jeśli podamy je z ziemniaczkami i pomidorowym sosem. Gorąco polecam!

  • 800 g schabu bez kości
  • 500 g młodej kapusty
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka mąki
  • ¼ szklanki śmietany
  • sól, pieprz
  • masło klarowane
  • olej
Mięso kroimy w 1-centymetrowe plastry, cienko rozklepujemy i oprószamy solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle klarowanym. Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do cebuli. Wlewamy ½ szklankę wody, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, i gotujemy przez ok. 5-10 minut, do momentu aż cała woda wyparuje, a kapusta zmięknie. Studzimy, dodajemy posiekany koperek i mieszamy.
Na każdym płacie mięsa rozsmarowujemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i wykładamy 1 czubatą łyżkę kapusty (resztę niewykorzystanej kapusty zachowujemy). Zwijamy ciasne roladki, dla pewności spinając je wykałaczkami.
Roladki obsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka. Dodajemy kapustę, która nie zmieściła się w roladkach, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok. 30 minut do miękkości mięsa.
Roladki wyjmujemy na półmisek. Do sosu dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, mieszamy. Łyżkę mąki mieszamy ze śmietaną, wlewamy do sosu i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Częścią sosu polewamy roladki, a resztę podajemy w sosjerce.


Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz