Prosty, tradycyjny przepis na duszonego kurczaka. Danie
bardzo lubiane przeze mnie w dzieciństwie, więc i teraz chętnie do niego
wracam. Miękkie, rozpływające się w ustach mięsko podane z ziemniakami i
pysznym, aksamitnym sosem, do tego ulubiona surówka – po prostu palce lizać!
- 4 – 6 udek z kurczaka
- 1 duża marchewka
- 1 średnia cebula
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
- olej
Udka myjemy i osuszamy. Podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju
z wszystkich stron, do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do garnka, oprószamy
solą i pieprzem (ewentualnie ulubioną przyprawą do kurczaka).
Marchewkę obieramy i kroimy w talarki, a cebulę w piórka.
Wrzucamy na patelnię z tłuszczem pozostałym po smażeniu kurczaka i podsmażamy
przez 2 – 3 minuty. Warzywa dodajemy do garnka z kurczakiem i zalewamy 1
szklanką wody. Wody powinno być tyle, aby mięso było w niej zanurzone mniej
więcej do połowy. Dodajemy ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz liść
laurowy. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 min. do miękkości mięsa (lub 12
min. pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo).
Mięso wyjmujemy, a pozostały wywar możemy wykorzystać na
sos. W tym celu 1 płaską łyżkę mąki mieszamy z ¼ szklanki śmietany, wlewamy do
wywaru i zagotowujemy (w razie potrzeby można dolać trochę wody). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
dzis to bede robic ;)
OdpowiedzUsuńDziekuję za przepis,tego szukałam na dzisiejszy obiad.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis .polecam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię.
OdpowiedzUsuńDziś wykorzystam ten przepis myślę że będzie dobry obiadek
OdpowiedzUsuńTo jest bardzo dobre
OdpowiedzUsuń