Kiedy już nacieszymy się świeżymi truskawkami prosto ze
słonecznego zagonu, nadwyżki warto przerobić na pyszne syropy i kompoty. Zimą
będą miłym wspomnieniem lata i aromatycznym dodatkiem do deserów i napojów.
- truskawki
- cukier
- woda
Truskawki płuczemy i pozbawiamy szypułek. Wkładamy do
przygotowanych słoików, do ¾ ich wysokości. Do każdego słoika wsypujemy cukier:
do słoików litrowych po ok. 4 – 5 łyżek, do mniejszych odpowiednio mniej. Słoiki
zalewamy gorącą, gotowaną wodą do pełna. Brzegi słoików wycieramy do sucha i
dobrze zakręcamy. Każdym słoikiem lekko potrząsamy, aby cukier szybciej się
rozpuścił. Kompot pasteryzujemy w dużym garnku wyłożonym ściereczką,
napełnionym wodą do ¾ wysokości słoików, przez 10 minut od momentu zagotowania.
Słoiki wyjmujemy, dokręcamy i odstawiamy do przestudzenia.
kobieto kto w dzisiejszych czasach kompot do słoików pakuje!!! jak zamrozisz owoce to nie tylko kompot wyczarujesz z truskawek a tak zapełniłaś słoiki wodą z cukrem. Mrozone truskawki masz na kompot pierogi koktajl itp.
OdpowiedzUsuńKompoty do słoików robią zaradne kobiety, z tego co wiem:) Co roku robię również dużo mrożonek. Ale gdybym chciała mrozić wszystkie warzywa i owoce ze swojego ogrodu, to musiałabym chyba mieszkać w zamrażalce. A tak mam i pełne zamrażalki i pełen regał przetworów w piwnicy. Polecam - zimą nigdy nie głodujemy:)
UsuńOj tak kompoty to tylko prawdziwe gospodynie robią;) a zimą smakuja cudownie!
OdpowiedzUsuńKompot ze słoika to zupełnie inna bajka niż taki z mrożonki :)
OdpowiedzUsuń