piątek, 27 czerwca 2014

PLACKI SEROWE, NAJLEPSZE




Delikatne, puszyste, mięciutkie – placki serowe, którym nie można się oprzeć. Po prostu najlepsze! Podałam do nich mus truskawkowy, ale najbardziej smakowały nam bez dodatków;). 

Składniki na ok. 20 placków:
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pół-sztywno.
Żółtka łączymy z twarogiem, mąką, mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta, formując placki. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy z tłuszczu na bibule.

2 komentarze:

  1. Serowe są najlepsze :) szczególnie ze świeżymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często takie robię :) Moja córka się nimi zajada :)

    OdpowiedzUsuń