W chrupiącej panierce kukurydzianej, a w środku soczyste i
mocno czosnkowe. Pycha!
- 1 duża, podwójna pierś z kurczaka
- 200 g półtłustego twarogu
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- mąka
- pokruszone płatki kukurydziane
- sól, pieprz
- olej
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, ząbki czosnku
przeciśnięte przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż na 4-6 porcji. Delikatnie
rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy twarożkiem, zwijamy w roladki
i panierujemy kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i płatkach kukurydzianych.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo.
Źródło przepisu: gazetka „Przepisy czytelników” nr 1/2013.
Kiedyś robiłam takie roladki i kompletnie o nich zapomniałam. Dziękuje za przypomnienie, na pewno wkrótce zrobię :)
OdpowiedzUsuń