Filety z kurczaka w panierce są daniem popularnym i chętnie
jadanym, zwłaszcza przez dzieci. Można je nieco uatrakcyjnić i podać w odmienionej
formie, np zapiekając w sosie pomidorowym. Tak przyrządzone są
soczyste, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Gorąco polecam! Chętnie wykorzystuję ten pomysł również w sytuacji kiedy zostaje kilka usmażonych kotletów na następny dzień. Zalewam je przecierem pomidorowym, zapiekam i mam zupełnie nowy obiad przy minimum wysiłku.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- 2 średnie cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- 10 dag sera żółtego
- 500 g przecieru pomidorowego
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- olej
Filety kroimy na mniejsze kawałki, lekko rozbijamy, oprószamy solą
i pieprzem oraz panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na
rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy przecier
pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę cukru, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i zagotowujemy. Połowę sosu wylewamy na
dno naczynia żaroodpornego. Układamy usmażone filety i polewamy resztą sosu.
Całość posypujemy serem startym na dużych oczkach tarki. Zapiekamy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń;)
OdpowiedzUsuńMusze przyznać, że ten przepis i zdjęcia zrobiły na mnie wrażenie. Danie wygląda bardzo apetycznie, może jutro zrobię je na obiad :). Uwielbiam kurczaka podawanego w ten sposób. Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy :)
OdpowiedzUsuń