czwartek, 27 lutego 2014

FAWORKI




Lekkie i kruche faworki vel chruściki. Tradycyjnie serwowane od lat w Tłusty Czwartek, więc i u nas nie mogło ich zabraknąć;) Smacznego!

Składniki na ok. 40 sztuk:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki lub rumu
Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i rumu zagniatamy ciasto. W konsystencji powinno przypominać twarde i zwarte ciasto na pierogi. Poprzez długie zagniatanie, rzucanie ciastem o blat lub uderzanie w nie wałkiem staramy się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Napowietrzone ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30-60 min aby odpoczęło. Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy radełkiem lub nożem na ukośne pasy o długości ok. 10-12 cm i szerokości 3 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż po środku i jeden z końców paska przewlekamy przez otwór. Faworki smażymy na mocno nagrzanym tłuszczu. Gdy się zrumienią przewracamy je na drugą stronę. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przestudzone posypujemy obficie cukrem pudrem.

Bardzo Tłusty Czwartek 2014Tłusty czwartek 2014 



Źródło: „Tradycyjna kuchnia polska” Prószyńcki i S-ka, z minimalnymi zmianami.

1 komentarz: