Smaczna, chrupiąca sałatka z kapustą pekińską. Zdrowa i kolorowa, do wykonania w kilka chwil!
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 czerwona papryka
- 3 – 4 średnie ogórki konserwowe
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 15 dag żółtego sera, np. Salami
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Kapustę drobno szatkujemy. Kukurydzę i fasolę odsączamy.
Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę, a ser ścieramy na dużych oczkach tarki.
Wszystkie składniki łączymy w dużej misce.
Sok z cytryny mieszamy z majonezem, jogurtem, cukrem oraz
solą i pieprzem do smaku. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy.
Fajna sałatka na dodatek do obiadu, a latem na pewno sprawdzi się do mięs z grilla. Jedynie robiąc dla siebie odwróciłabym proporcje majonezu i jogurtu naturalnego.
OdpowiedzUsuń