czwartek, 31 października 2019

JABŁECZNIK NA SERKU Z POŁÓWKAMI JABŁEK




Jabłecznik z połówkami jabłek to ciasto ekspresowe i bardzo proste. Uda się każdemu! Pieczone jabłka otulane delikatnym, kruchym ciastem na serku homogenizowanym smakują wyśmienicie. Ekskluzywnym dodatkiem do tego szybkiego jabłecznika jest u mnie żurawina nasączona sokiem z pomarańczy, którą można zamienić na dowolny, czerwony dżem lub całkowicie pominąć. Polecam!

Ciasto:
  • 2 ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 6 dużych lub 7 – 8 mniejszych jabłek
  • garść suszonej żurawiny
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia


Formę do pieczenia o wymiarach 22 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, serek i proszek do pieczenia. Zagniatamy do otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Mniej więcej 2/3 porcji ciasta wykładamy na blat i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blaszki. Układamy w formie.
Suszoną żurawinę zalewamy gorącym sokiem z pomarańczy i odstawiamy do napęcznienia. Jabłka obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. W miejsce wydrążenia wkładamy odsączoną żurawinę i układamy połówki jabłek, miejscem rozcięcia do dołu, na cieście w formie. Oprószamy cynamonem i przykrywamy pozostałą porcją ciasta rozwałkowaną na nieco większy prostokąt niż wymiary formy (cisto będzie się zapadać w zagłębieniach jabłek). Nad każdym jabłkiem robimy w cieście niewielkie nacięcie.
Pieczemy 45 – 50  minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Przed podaniem studzimy i oprószamy cukrem pudrem.



6 komentarzy:

  1. Fajny pomysł :) i na pewno czuć smak pieczonego jabłka, a nie tylko jabłka w cieście ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nigdy nie widziałam takiej wersji jabłecznika. Bardzo mi się podoba i od razu łatwo wydzielić porcje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, z chęcią go wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się taki pomysł. Lubię ciasta, które mają więcej owoców niż ciacha właśnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robił juz ktoś? Mój wlasniecw piekarniku i ciekawa jestem jak wyjedzie???

    OdpowiedzUsuń