Do popołudniowej kawy polecam mocno wilgotne, kefirowe
ciasto z gruszkami. Najlepsze jest na świeżo, tuż po przestudzeniu, obficie
oprószone cukrem pudrem. Do gruszek dodałam płatków jaglanym, dzięki czemu nie
puszczają soku i tworzy się na nich delikatnie chrupiąca kruszonka.
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 100 ml oleju
- 400 ml kefiru
- 2 ½ szklanki mąki
- skórka otarta z połowy cytryny
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 gruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki płatków jaglanych
- ½ łyżeczki cynamonu
- cukier puder do oprószenia
Jajka i kefir wyciągamy z lodówki 1 -2 godziny wcześniej,
aby wszystkie używane składniki były w temperaturze pokojowej.
Jajka miksujemy z cukrem do podwojenia objętości. Cały czas
miksując cienką strużką wlewamy olej, a następnie kefir. Mąkę z proszkiem do
pieczenia przesiewamy, dodajemy skórkę cytrynową i mieszamy. Dodajemy do ciasta
w dwóch porcjach, za każdym razem delikatnie mieszając, tylko do połączenia
składników. Ciasto przelewamy do blaszki natłuszczonej lub wyłożonej papierem
do pieczenia o wymiarach 22 x 26 cm lub podobnej.
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w
drobna kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy płatkami jaglanymi i
cynamonem. Mieszamy i równomiernie rozsypujemy na powierzchni ciasta.
Pieczemy 45 – 50 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Uwielbiam ciasta na kefirze i maślance. Są mega wilgotne i pyyszne!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńPyszne jest :) idealne do kawy, albo jesiennej herbaty
OdpowiedzUsuńMożna pominac platki jaglane albo czyms je zastapic?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć.
Usuń