wtorek, 8 października 2019

CIASTO Z GRUSZKĄ NA KEFIRZE




Do popołudniowej kawy polecam mocno wilgotne, kefirowe ciasto z gruszkami. Najlepsze jest na świeżo, tuż po przestudzeniu, obficie oprószone cukrem pudrem. Do gruszek dodałam płatków jaglanym, dzięki czemu nie puszczają soku i tworzy się na nich delikatnie chrupiąca kruszonka.

  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 100 ml oleju
  • 400 ml kefiru
  • 2 ½ szklanki mąki
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 3 gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do oprószenia

Jajka i kefir wyciągamy z lodówki 1 -2 godziny wcześniej, aby wszystkie używane składniki były w temperaturze pokojowej.
Jajka miksujemy z cukrem do podwojenia objętości. Cały czas miksując cienką strużką wlewamy olej, a następnie kefir. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy skórkę cytrynową i mieszamy. Dodajemy do ciasta w dwóch porcjach, za każdym razem delikatnie mieszając, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do blaszki natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 x 26 cm lub podobnej.
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobna kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy płatkami jaglanymi i cynamonem. Mieszamy i równomiernie rozsypujemy na powierzchni ciasta.
Pieczemy 45 – 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

5 komentarzy: