Przetwory z dyni nie mają sobie równych, zachwycając kolorem
i smakiem. Szczególnie dobrze smakują w połączeniu z cytrusami i taką właśnie
przedstawiam propozycję. Dzięki cytrynie dżem jest świetlisty, orzeźwiający i umiarkowanie
słodki. To zdecydowany faworyt w mojej spiżarni!
- 1,5 kg dyni
- 1 kg gruszek
- 3 cytryny
- 700 g cukru
Obraną i pozbawioną nasion dynię kroimy w kostkę, wkładamy
do garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę, aż dynia
zacznie się rozgotowywać.
W tym czasie cytryny sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Skórkę
(tylko żółtą warstwę) ścieramy na średnich oczkach tarki, a sok wyciskamy.
Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w
niewielką kostkę. Dodajemy do dyni i dusimy razem kolejną godzinę, często
mieszając.
Po tym czasie wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze 30 minut.
Na sam koniec dodajemy starte skórki i sok z cytryny. Zagotowujemy i gorący
dżem przekładamy do słoików. Mocno je
zakręcamy i odstawiamy. Nie pasteryzujemy.
Mam wszystko, więc niedługo zrobię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe dżemy :)
OdpowiedzUsuńKocham dynie a już drzem z niej to mmmmniamm
OdpowiedzUsuńcudowne smaki :) koniecznie muszę zrobić, póki sezon
OdpowiedzUsuńWyglada świetnie. Będę musiała spróbiwać taki zrobić
OdpowiedzUsuńSame pyszności, zjadłabym z taką ciepłą bułą
OdpowiedzUsuń