Jabłecznik z połówkami jabłek to
ciasto ekspresowe i bardzo proste. Uda się każdemu! Pieczone jabłka otulane
delikatnym, kruchym ciastem na serku homogenizowanym smakują wyśmienicie.
Ekskluzywnym dodatkiem do tego szybkiego jabłecznika jest u mnie żurawina
nasączona sokiem z pomarańczy, którą można zamienić na dowolny, czerwony dżem
lub całkowicie pominąć. Polecam!
Ciasto:
- 2 ¾ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru pudru
- 250 g masła
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 dużych lub 7 – 8 mniejszych jabłek
- garść suszonej żurawiny
- 100 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do oprószenia
Formę do pieczenia o wymiarach 22 x
36 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę i cukier puder przesiewamy,
dodajemy zimne, posiekane masło, serek i proszek do pieczenia. Zagniatamy do
otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Mniej więcej 2/3 porcji ciasta
wykładamy na blat i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blaszki. Układamy w
formie.
Suszoną żurawinę zalewamy gorącym
sokiem z pomarańczy i odstawiamy do napęcznienia. Jabłka obieramy, kroimy na
połówki i wydrążamy gniazda nasienne. W miejsce wydrążenia wkładamy odsączoną
żurawinę i układamy połówki jabłek, miejscem rozcięcia do dołu, na cieście w
formie. Oprószamy cynamonem i przykrywamy pozostałą porcją ciasta rozwałkowaną
na nieco większy prostokąt niż wymiary formy (cisto będzie się zapadać w
zagłębieniach jabłek). Nad każdym jabłkiem robimy w cieście niewielkie
nacięcie.
Pieczemy 45 – 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym
do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Przed podaniem
studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Fajny pomysł :) i na pewno czuć smak pieczonego jabłka, a nie tylko jabłka w cieście ;)
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie widziałam takiej wersji jabłecznika. Bardzo mi się podoba i od razu łatwo wydzielić porcje :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, z chęcią go wypróbuję
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się taki pomysł. Lubię ciasta, które mają więcej owoców niż ciacha właśnie ;)
OdpowiedzUsuńRobił juz ktoś? Mój wlasniecw piekarniku i ciekawa jestem jak wyjedzie???
OdpowiedzUsuń