Jeśli lubicie na obiad ziemniaki z porcją mięsa, ale
szukacie jakiegoś urozmaicenia tradycyjnej formy, to polecam ziemniaki
faszerowane. Farsz z mięsa i pieczarek można doprawić wg gustu, bardziej lub
mniej pikantnie. Takie ziemniaczki są świetne na obiad, ale też jako ciekawa
przystawka na imprezę. My je uwielbiamy!
- 4 duże, młode ziemniaki
- 300 g mięsa mielonego
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- pęczek szczypiorku
- 10 dag żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- olej
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w łupinkach do
miękkości – w lekko osolonej wodzie lub na parze. Studzimy, kroimy na pół i
przy pomocy łyżeczki delikatnie wydrążamy środki zostawiając 5-milimetrowe
ścianki. Wydrążony miąższ rozgniatamy widelcem i odstawiamy.
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
rumiano na niewielkiej ilości oleju. Rozdrobnione mięso również podsmażamy.
Łączymy miąższ z ziemniaków, podsmażone pieczarki z cebulą i mięso. Dodajemy
połowę drobno posiekanego szczypiorku, keczup oraz sól i pieprz do smaku.
Dokładnie mieszamy i przekładamy po solidnej porcji do wydrążonych ziemniaków.
Układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 15 minut w
piekarniku rozgrzanym do 2000C. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy
tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Podajemy
posypane pozostałym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz