Wafle z masą kakaową na mleku w proszku to jedno z moich
wspomnień dzieciństwa. Uwielbiam je za niezapomniany smak, niewiele składników i
łatwość wykonania. Masy wystarcza na 2 opakowania małych, okrągłych wafli (o
średnicy 22 cm) lub 1 duże prostokątne. Niezależnie od tego ile warstw ułożymy,
zawsze będzie pysznie!
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 250 g mleka w proszku
- 1 – 2 opakowania wafli okrągłych lub prostokątnych
Masło topimy w rondelku. Dodajemy cukier, mleko i kakao.
Zagotowujemy i mieszając, trzymamy na ogniu ok. 2 – 3 minut. Odstawiamy do
lekkiego przestudzenia. Do wciąż ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i
energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiego kremu bez grudek. Ciepłą masą
smarujemy wafle układając kolejne warstwy. Od góry dociskamy czymś ciężkim (np.
ceramicznym naczyniem żaroodpornym) i wkładamy na kilka godzin do lodówki
(najlepiej na całą noc). Przed podaniem kroimy w trójkąty lub kwadraty.
Kochana!!! Dziękuję ci za ten przepis, od dłuższego czasu go poszukuje i to jest właśnie to smak mojego dzieciństwa, teraz moje dzieciaki się zajadają, aż im się uszka trzęsą! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie proste przepisy ;-) u mnie w tym tygodniu też królują wafle ;-) pozdrawiam ;-)
OdpowiedzUsuńOj wafle na mleku w proszku to też moje dzieciństwo. Uwielbiam do tej pory smak mleka w proszku, a miskę po kremie namiętnie wylizywałam ;)_ My troszkę inaczej robiliśmy wafle, bez gotowania, tylko ucierało się masło z cukrem i dosypywało mleko w proszku. Tak czy siak, próbuję dzisiaj Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńMasa pyszna, zrobiłam dzisiaj w ramach " podróży do PRL-u"
OdpowiedzUsuń