W starym zeszycie znalazłam przepis na drożdżowy placek z
polewą śmietankową. Uprościłam go robiąc ciasto ucierane, a na prośbę córki dodałam
trochę cynamonu do polewy. To takie proste i szybkie ciasto domowe, które nie
wygląda może zbyt atrakcyjnie, ale za to świetnie smakuje.
- 200 g masła lub margaryny
- 1 ¼ szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
- 330 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu
Miękkie masło miksujemy z cukrem. Cały czas miksując
stopniowo dodajemy po 1 jajku i części mąki przesianej razem z proszkiem do
pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki uprzednio natłuszczonej i oprószonej
bułką tartą, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na powierzchni układamy
śliwki, przekrojone na pół, skórką do dołu. Pieczemy 30 minut w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu). Po tym czasie ciasto delikatnie wysuwamy z piekarnika, wierzch polewamy
śmietaną zmiksowaną z jajkami, proszkiem budyniowym, cukrem i cynamonem i
pieczemy jeszcze 20 minut, do zrumienienia.
Pamiętam - takie ciasto mama robiła w niedziele :) pyszne
OdpowiedzUsuń