piątek, 14 września 2018

CIASTO ZE ŚLIWKAMI W POLEWIE ŚMIETANKOWEJ




W starym zeszycie znalazłam przepis na drożdżowy placek z polewą śmietankową. Uprościłam go robiąc ciasto ucierane, a na prośbę córki dodałam trochę cynamonu do polewy. To takie proste i szybkie ciasto domowe, które nie wygląda może zbyt atrakcyjnie, ale za to świetnie smakuje.

Składniki na blaszkę o wymiarach 22 x 36 cm:
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek
Polewa:
  • 330 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu

Miękkie masło miksujemy z cukrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy po 1 jajku i części mąki przesianej razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki uprzednio natłuszczonej i oprószonej bułką tartą, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na powierzchni układamy śliwki, przekrojone na pół, skórką do dołu. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po tym czasie ciasto delikatnie wysuwamy z piekarnika, wierzch polewamy śmietaną zmiksowaną z jajkami, proszkiem budyniowym, cukrem i cynamonem i pieczemy jeszcze 20 minut, do zrumienienia.

1 komentarz: