We wrześniu zbieram plon z orzecha laskowego i gruszy, więc to obowiązkowa pozycja o tej porze roku. Ciasto jest szybkie, bezproblemowe i wilgotne. Idealne na rodzinny podwieczorek!
- 150 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mleka
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 800 g gruszek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do oprószenia
Masło przekładamy do rondelka i stawiamy na ogniu. Dodajemy
cukier, mleko i orzechy. Gotujemy 5 minut i odstawiamy do przestudzenia. Zimną
masę miksujemy dodając stopniowo po 1 żółtku i części maki przesianej z
proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywno ze szczypta
soli. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki.
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w
niewielką kostkę. Mieszamy z łyżka mąki ziemniaczanej i dodajemy do ciasta.
Mieszamy i wylewamy na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm, uprzednio wyłożoną
papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz