Dla wszystkich miłośników kultowego połączenia bananów i
masła orzechowego mam propozycję pysznej tarty sernikowej. Nieskomplikowana i
dość szybka do wykonania, o nietuzinkowym smaku, który rozkosznie rozpływa się
po podniebieniu. Moje serce zdobyła bez dwóch zdań!
- 200 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
- 500 g mielonego twarogu
- 2 średnie banany + 2 łyżki soku z cytryny
- ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 1 duże jajko
- 330 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 spore łyżki masła orzechowego
- garść fistaszków
- wiórki czekoladowe
Spód: Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy.
Dodajemy zimne, posiekane masło, żółtka, łyżkę wody i szczyptę soli. Składniki
siekamy, a następnie energicznie zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg
nieco większy od średnicy formy do tarty i wylepiamy nim dno oraz boki natłuszczonej
blaszki. Dno gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po
tym czasie podpiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Masa serowo-bananowa: Obrane banany wkładamy do
blendera, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy kwaśną śmietanę i miksujemy na
gładki mus. Jajko miksujemy krótko z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy
mielony twaróg i mus bananowy ze śmietaną. Miksujemy do połączenia się
składników i wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym
do 1600C. Studzimy w stygnącym piekarniku, a następnie chłodzimy
przez minimum 2 godziny w lodówce.
Pianka z masłem orzechowym: Przed podaniem schłodzoną
tartę wyjmujemy z lodówki i pokrywamy pianką przygotowaną z ubitej na sztywno kremówki
z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi
i siekanymi fistaszkami.
uczta dla zmysłów:)
OdpowiedzUsuń