Po krótkiej, świątecznej przerwie powracam z wiosennym
słońcem i słonecznikowym tortem. Złociste płatki słonecznika to moja kolejna
propozycja na szybką i prostą dekorację tortu urodzinowego. Do jego wykonania
użyłam niewielkiej tylki cukierniczej do robienia liści, którą można znaleźć w
większych zestawach z rękawami cukierniczymi lub zakupić oddzielnie. Wnętrze
tortu jest czekoladowe, z kwaskowatym dżemem i nutą kawy. Bardzo polecam!
- 5 jajek
- 2 białka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 500 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka cukru
- 100 ml wody
- 50 ml rumu
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- żółty barwnik spożywczy
- okrągłe draże w czekoladzie
- tylka cukiernicza z końcówką do liści
Biszkopt: Białka z całych jajek oddzielamy od żółtek,
dodajemy 2 pozostałe białka, szczyptę soli i ubijamy na sztywną, lśniącą pianę.
Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę
przesianą razem z kakao i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się
składników. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22 – 24 cm z dnem
wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy 45 – 50
minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C
bez termoobiegu). Studzimy w blaszce.
Krem czekoladowy: Żółtka miksujemy z mąką pszenną i
ziemniaczaną oraz cukrem i szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i
energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Zmniejszamy ogień i mieszając
gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w
kąpieli wodnej i studzimy. Miękkie masło miksujemy do gładkości dodając po
łyżce zimnego budyniu. ¼ kremu odkładamy, a do pozostałej części, cały czas
miksując, dodajemy roztopioną czekoladę.
Poncz: Kawę zalewamy gorącą wodą. Dodajemy cukier i
rum. Studzimy.
Wykonanie: Boki biszkoptu oddzielamy od blaszki przy
pomocy noża. Wyjmujemy z tortownicy i kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat
biszkoptu układamy na paterze, nasączamy ponczem i smarujemy połową dżemu.
Wykładamy 1/3 kremu czekoladowego, wyrównujemy i układamy drugi blat biszkoptu.
Nasączamy go, smarujemy resztą dżemem i kolejną porcją kremu. Układamy ostatni
blat biszkoptu i nasączamy go pozostałym ponczem. Wierzch i boki tortu
smarujemy pozostałym kremem czekoladowym. Do odłożonej wcześniej białej części
kremu dodajemy żółty barwnik i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Masę
przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do robienia liści. Zaczynając od
zewnętrznej krawędzi tortu wyciskamy płatki słonecznika. Po skończeniu całego
okręgu robimy kolejne ku środkowi w taki sposób, aby płatki częściowo na siebie
nachodziły. Na środku tortu zostawiamy pusty okrąg o średnicy ok. 10 – 15 cm i
wypełniamy go czekoladowymi drażami. Gotowy tort chłodzimy w lodowce.
Śliczny:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe cudo!
OdpowiedzUsuńMistrzostwo:)
OdpowiedzUsuń