wtorek, 10 kwietnia 2018

TORT SŁONECZNIK




Po krótkiej, świątecznej przerwie powracam z wiosennym słońcem i słonecznikowym tortem. Złociste płatki słonecznika to moja kolejna propozycja na szybką i prostą dekorację tortu urodzinowego. Do jego wykonania użyłam niewielkiej tylki cukierniczej do robienia liści, którą można znaleźć w większych zestawach z rękawami cukierniczymi lub zakupić oddzielnie. Wnętrze tortu jest czekoladowe, z kwaskowatym dżemem i nutą kawy. Bardzo polecam!

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
Krem czekoladowy:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
Poncz:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml wody
  • 50 ml rumu
Dodatkowo:
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • żółty barwnik spożywczy
  • okrągłe draże w czekoladzie
  • tylka cukiernicza z końcówką do liści

Biszkopt: Białka z całych jajek oddzielamy od żółtek, dodajemy 2 pozostałe białka, szczyptę soli i ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą razem z kakao i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22 – 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy 45 – 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce.

Krem czekoladowy: Żółtka miksujemy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem i szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Zmniejszamy ogień i mieszając gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Miękkie masło miksujemy do gładkości dodając po łyżce zimnego budyniu. ¼ kremu odkładamy, a do pozostałej części, cały czas miksując, dodajemy roztopioną czekoladę. 

Poncz: Kawę zalewamy gorącą wodą. Dodajemy cukier i rum. Studzimy.

Wykonanie: Boki biszkoptu oddzielamy od blaszki przy pomocy noża. Wyjmujemy z tortownicy i kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze, nasączamy ponczem i smarujemy połową dżemu. Wykładamy 1/3 kremu czekoladowego, wyrównujemy i układamy drugi blat biszkoptu. Nasączamy go, smarujemy resztą dżemem i kolejną porcją kremu. Układamy ostatni blat biszkoptu i nasączamy go pozostałym ponczem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem czekoladowym. Do odłożonej wcześniej białej części kremu dodajemy żółty barwnik i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do robienia liści. Zaczynając od zewnętrznej krawędzi tortu wyciskamy płatki słonecznika. Po skończeniu całego okręgu robimy kolejne ku środkowi w taki sposób, aby płatki częściowo na siebie nachodziły. Na środku tortu zostawiamy pusty okrąg o średnicy ok. 10 – 15 cm i wypełniamy go czekoladowymi drażami. Gotowy tort chłodzimy w lodowce.

3 komentarze: