sobota, 21 kwietnia 2018

ZRAZY WOŁOWE




Zrazy wołowe podawane na niedzielny lub świąteczny obiad to pyszne, tradycyjne danie. Najlepsze z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami.

  • 700 – 800 g wołowiny na zrazy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 4 łyżki musztardy
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • garść suszonych grzybów
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Wołowinę kroimy w plastry i bardzo cienko rozklepujemy. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy, a następnie układamy po słupku boczku, cebuli, marchewki i ogórka. Boki mięsa zakładamy do środka i zwijamy ciasne roladki. Spinamy wykałaczkami, panierujemy w mące i obsmażymy na mocno rozgrzanym oleju, do zrumienienia z wszystkich stron. Przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, posypujemy pokruszonymi grzybami i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusimy do miękkości, na małym ogniu, pod przykryciem ok. 1 godziny. Przed podaniem sos zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z niewielką ilością śmietanki.

1 komentarz:

  1. Mięsko wołowe należy do jednych z moich ulubionych. Pyszny pomysł na zrazy.

    OdpowiedzUsuń