Zrazy wołowe podawane na niedzielny lub świąteczny obiad to pyszne,
tradycyjne danie. Najlepsze z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami.
- 700 – 800 g wołowiny na zrazy
- 200 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- 4 łyżki musztardy
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
- garść suszonych grzybów
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz
Wołowinę kroimy w plastry i bardzo cienko rozklepujemy.
Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na każdym plastrze mięsa rozsmarowujemy
łyżeczkę musztardy, a następnie układamy po słupku boczku, cebuli, marchewki i
ogórka. Boki mięsa zakładamy do środka i zwijamy ciasne roladki. Spinamy
wykałaczkami, panierujemy w mące i obsmażymy na mocno rozgrzanym oleju, do
zrumienienia z wszystkich stron. Przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody,
posypujemy pokruszonymi grzybami i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie.
Dusimy do miękkości, na małym ogniu, pod przykryciem ok. 1 godziny. Przed
podaniem sos zagęszczamy łyżką mąki
ziemniaczanej wymieszanej z niewielką ilością śmietanki.
Mięsko wołowe należy do jednych z moich ulubionych. Pyszny pomysł na zrazy.
OdpowiedzUsuń