środa, 25 kwietnia 2018

MUFFINKI MARCHEWKOWE




Są takie przepisy, których używam na okrągło, ale wciąż nie ma ich na blogu, bo zwykle korzystam z nich w sytuacjach wymagających pośpiechu i nie zostawiam sobie czasu na robienie zdjęć. Te proste i szybkie muffinki z marchewką robię najczęściej przed rodzinną wycieczką, dla niezapowiedzianych gości lub kiedy córka zaprasza po szkole koleżanki. Zawsze się udają i są pyszne, a składniki do ich wykonania zwykle są pod ręką. 

Składniki na 12 sztuk:
  • 1 ¼ szklanki mąki
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki oleju
  • 2 większe marchewki (ok. 1 ½ szklanki tartej)

Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i przyprawą do piernika. W drugiej misce miksujemy jajka z jogurtem i olejem. Dosypujemy suche składniki i marchewkę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciastem napełniamy foremki do muffinek do ¾ ich wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz