Są takie przepisy, których używam na okrągło, ale wciąż nie
ma ich na blogu, bo zwykle korzystam z nich w sytuacjach wymagających pośpiechu
i nie zostawiam sobie czasu na robienie zdjęć. Te proste i szybkie muffinki z
marchewką robię najczęściej przed rodzinną wycieczką, dla niezapowiedzianych
gości lub kiedy córka zaprasza po szkole koleżanki. Zawsze się udają i są
pyszne, a składniki do ich wykonania zwykle są pod ręką.
- 1 ¼ szklanki mąki
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki oleju
- 2 większe marchewki (ok. 1 ½ szklanki tartej)
Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą,
cynamonem i przyprawą do piernika. W drugiej misce miksujemy jajka z jogurtem i
olejem. Dosypujemy suche składniki i marchewkę. Mieszamy do połączenia się
składników. Ciastem napełniamy foremki do muffinek do ¾ ich wysokości. Pieczemy
25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do
1800C bez termoobiegu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz