Sernik pieczony na biszkopcie i przekładany polewą
czekoladową od bardzo dawna był u mnie na liście ciast do wypróbowania.
Wiedziałam, że będzie smakował niebiańsko, a dodatkowo zaskoczył mnie lekkością
i dużą wilgotnością (dwukrotnie pieczony biszkopt nie tylko nie wysycha, ale dodatkowo łapie wilgoć z sernika). To fajne, eleganckie ciacho na dużą porcję dla całej
rodziny.
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła lub margaryny
- ¾ szklanki cukru
- 5 łyżek kakao
- 5 łyżek wody
- 1 kg mielonego twarogu
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy 16g
- 1 budyń waniliowy
- 150 ml śmietanki 30%
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier, a następnie żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową i
ziemniaczaną, i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie utracić
puszystości masy. Ciasto dzielimy na pół i przelewamy do dwóch jednakowych form
o wymiarach 22 x 36 cm uprzednio wyłożonych papierem do pieczenia. Obie formy
jednocześnie pieczemy 20 – 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1700C (lub oddzielnie w 1900C bez termoobiegu). Studzimy.
Polewa czekoladowa: Masło rozpuszczamy w rondelku.
Dodajemy cukier, kakao i wodę. Podgrzewamy, cały czas mieszając, do
rozpuszczenia się cukru i uzyskania jednolitej, błyszczącej polewy. Nie
gotujemy. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Masa serowa: Jajka miksujemy krótko z cukrem i cukrem
waniliowym. Cały czas miksując dodajemy po łyżce twarogu, a na koniec proszek
budyniowy i śmietankę.
Wykonanie: Pierwszy blat upieczonego biszkoptu
pozostawiamy w blaszce i smarujemy ¼ polewy czekoladowej. Na polewę wylewamy
połowę masy serowej i wyrównujemy. Wykładamy drugi blat biszkoptu, smarujemy go
1/3 pozostałej polewy czekoladowej (resztę polewy wykorzystamy po upieczeniu) i
wylewamy resztę masy serowej. Ciasto pieczemy 50 – 60 minut w piekarniku
rozgrzanym do 1650C (bez termoobiegu). Po przestudzeniu smarujemy
pozostałą polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz