Z naleśnikami można i warto eksperymentować. Jadamy je
bardzo często, więc wypróbowuję różne kombinacje mąk i dodatków, jak chociażby
marchewki, która dodaje im koloru, słodyczy i witamin. Takie naleśniki pięknie
wyglądają i są po prostu pyszne. Z serkiem waniliowym i domową frużeliną z
wiśni smakowały jak spełnienie marzeń!
- 3 średnie marchewki (250 – 300g)
- 200 ml śmietanki 30%
- 500 ml mleka
- 1 ½ szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 3 duże jajka
- olej do smażenia
Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Wkładamy do misy malaksera, zalewamy słodką śmietanką i miksujemy do uzyskania
gęstego musu (można to zrobić również przy pomocy blendera ręcznego).
Jajka miksujemy z mlekiem, szczyptą soli, mąką, cukrem i
cynamonem. Dodajemy mus marchewkowy, miksujemy i odstawiamy na 10 - 20 minut. Po tym
czasie porcje ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką
ilością oleju. Smażymy cienkie naleśniki na rumiano z obu stron. Podajemy z
serkiem waniliowym i owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz