piątek, 13 kwietnia 2018

TARTA SERNIKOWO-BANANOWA Z MASŁEM ORZECHOWYM




Dla wszystkich miłośników kultowego połączenia bananów i masła orzechowego mam propozycję pysznej tarty sernikowej. Nieskomplikowana i dość szybka do wykonania, o nietuzinkowym smaku, który rozkosznie rozpływa się po podniebieniu. Moje serce zdobyła bez dwóch zdań!

Spód:
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
Masa serowo-bananowa:
  • 500 g mielonego twarogu
  • 2 średnie banany + 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 1 duże jajko
Pianka z masłem orzechowym:
  • 330 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 spore łyżki masła orzechowego
  • garść fistaszków
  • wiórki czekoladowe

Spód: Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy. Dodajemy zimne, posiekane masło, żółtka, łyżkę wody i szczyptę soli. Składniki siekamy, a następnie energicznie zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg nieco większy od średnicy formy do tarty i wylepiamy nim dno oraz boki natłuszczonej blaszki. Dno gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie podpiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Masa serowo-bananowa: Obrane banany wkładamy do blendera, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy kwaśną śmietanę i miksujemy na gładki mus. Jajko miksujemy krótko z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mielony twaróg i mus bananowy ze śmietaną. Miksujemy do połączenia się składników i wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C. Studzimy w stygnącym piekarniku, a następnie chłodzimy przez minimum 2 godziny w lodówce. 

Pianka z masłem orzechowym: Przed podaniem schłodzoną tartę wyjmujemy z lodówki i pokrywamy pianką przygotowaną z ubitej na sztywno kremówki z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi i siekanymi fistaszkami. 

1 komentarz: