sobota, 6 kwietnia 2013

FAWORKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO




Lubię kiedy w ciągu kilku chwil mogę przygotować coś pysznego. Dlatego zwykle mam w lodówce gotowe ciasto francuskie i chętnie wypróbowuję kolejne pomysły na jego wykorzystanie. Te faworki okazały się strzałem w dziesiątkę!


  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • ok. 50 g wiórków kokosowych

Ciasto francuskie pokroić na ok. 24 podłużne prostokąty, ich środki naciąć i poprzeplatać jak zwykłe faworki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Piec w 1900C przez 15 min. Odstawić do ostygnięcia.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i przy pomocy pędzelka posmarować faworki. Na koniec posypać je wiórkami kokosowymi.

Pomysł podpatrzony w gazetce „Przyślij przepis”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz