poniedziałek, 15 kwietnia 2013

CIASTECZKOWE ŚLIMACZKI




Ciasteczkowe ślimaczki są bardzo kruche i maślane, a ich oryginalny wygląd zachęca do spróbowania.  
  
Porcja na ok. 35 ciasteczek:

  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • niecałe 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki kakao
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub rumowego


Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, pod koniec miksowania dodając kilka kropel aromatu. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Oba kawałki ciasta rozwałkować niezbyt cienko (ok. 3-4 mm) na stolnicy dość mocno podsypanej mąką na dwa prostokąty podobnej wielkości. Potem delikatnie położyć jeden na drugim w dowolnej kolejności. Obie warstwy jednocześnie zwinąć ciasno w roladę pomagając sobie szerokim nożem. Roladę owinąć folią aluminiową i schłodzić przez ok. pół godziny w lodówce. Po tym czasie pociąć roladę ostrym nożem na 5 mm krążki układając je w niewielkich odstępach na natłuszczonej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 min. w temperaturze 1800C.

Przepis z gazetki „Przyślij przepis”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz