poniedziałek, 8 kwietnia 2013

KLOPSIKI DROBIOWO-FASOLOWE




Lubię eksperymenty w kuchni, dlatego niby zwykłe klopsiki serwuję za każdym razem w innej odsłonie. Te z dodatkiem fasolki są bardzo oryginalne i wszystkim smakują.

Składniki na ok. 15 szt.

  • ½ kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 2 jajka
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • olej

Fasolkę odsączamy i miksujemy na jednolitą masę. Pietruszkę drobno siekamy, czosnek i cebulę obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Mięso łączymy z fasolką i dodajemy pozostałe składniki przyprawiając solą i pieprzem do smaku.  Dobrze mieszamy i formujemy spłaszczone klopsiki. Masa jest bardzo klejąca więc będzie nam łatwiej formować maczając ręce w wodzie. Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju  aż się przyrumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz