piątek, 19 kwietnia 2013

SERNIK PIERNIKOWY




Kiedy wypatrzyłam ten serniczek na blogu Majanowe pieczenie od razu wiedziałam, że będzie pyszny. Uwielbiam serniki a zaraz po nich pierniki więc byłam bardzo ciekawa tego połączenia. Sernik jest wilgotny, ciężki, no i po prostu piernikowy. Opis wydaje się może trochę skomplikowany, ale w praktyce dość sprawnie przebiega wylewanie kolejnych warstw. Przepis trochę zmieniłam dając zamiast powideł śliwkowych nutellę śliwkową własnej produkcji oraz robiąc polewę czekoladową i dla mnie tak jest super. Polecam!  

Masa piernikowa:
  • 60 g masła
  • ½ szkl. cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka rozpuszczalnej kawy Inki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
Masa serowa:
  • 750 g zmielonego twarogu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¾ puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
Dodatkowo:
  • mały słoik powideł śliwkowych (lub nutelli śliwkowej)
  • ¼ puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 gorzka czekolada

Masa serowa: Twaróg zmiksować razem z mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym i mlekiem skondensowanym na gładką masę. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Masę podzielić na dwie równe części.
Masa piernikowa: W garnku na małym ogniu roztopić masło z cukrem. Mieszając na małym ogniu dodawać kolejno: miód, czekoladę, przyprawę do piernika, kawę zbożową i cynamon. Podgrzewać do roztopienia czekolady i zdjąć garnek z ognia. Do lekko przestudzonej masy dodać sodę, mleko, jajka i mąkę. Wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć pierwszą część masy piernikowej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 1800C na 15 min. Po tym czasie wyjąć i odstawić na 3 minuty.
Na wierzchu rozsmarować połowę powideł i wyłożyć na nie łyżką pierwszą część masy serowej. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 min.
Wyjąć i po odczekaniu 3 min. delikatnie wyłożyć drugą część masy piernikowej. Ponownie wstawić do piekarnika na 15 min. Następnie wyjąć, po 3 min. rozprowadzić pozostałą część powideł, wyłożyć łyżką ostatnią część masy serowej i piec przez ostatnie 15 min. Wyjąć i ostudzić.
W garnku podgrzać resztę mleka skondensowanego i rozpuścić w nim czekoladę. Polewę rozprowadzić po powierzchni sernika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz