sobota, 20 kwietnia 2013

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z SEREM




Muffinki piekę często, bo wszyscy je lubimy. Zwykle korzystam z wypróbowanych przepisów, ale ten wyjątkowo powstał jako eksperyment po przerobieniu przepisu na jedno z moich ulubionych ciast. I był to bardzo udany eksperyment! Pysznie smakują, długo pozostają świeże i oryginalnie wyglądają, bo wierzch charakterystycznie zapada się pod ciężarem sera. Polecam!

Składniki na ok. 15 szt.

  • ¾ szkl. mąki
  • ¾ szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 125 g margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody

Masa serowa:

  • 250 g białego sera
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki roztopionego masła

Margarynę, cukier, kakao i wodę gotujemy przez 5 min. na wolnym ogniu. Po ostudzeniu dodajemy jajka, miksujemy i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Ser łączymy z żółtkiem, cukrem waniliowym i masłem, miksujemy przy pomocy blendera na jednolitą masę. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i każdą napełniamy do połowy ciastem czekoladowym. Na wierzch wykładamy po łyżce masy serowej. Pieczemy przez ok. 30 min. w piekarniku z termoobiegiem w temp. 1800C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz