czwartek, 11 kwietnia 2013

PIECZEŃ RZYMSKA Z PIECZARKAMI




Pyszna pieczeń z dodatkiem pieczarek. Podaję ją na ciepło z ziemniakami i surówką lub na zimno do kanapek. Polecam!

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Pieczarki i marchewkę ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni odparowujemy pieczarki, po czym lekko je podsmażamy na łyżce oleju razem z cebulką. W miseczce roztrzepujemy jajka i mieszamy je z bułką tartą. Do mięsa mielonego dodajemy kolejno przysmażone pieczarki z cebulką, marchewkę, jajka z bułką tartą, drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Średnią blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej równo mięsną masę. Pieczemy przez ok. 50 min w 1850C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz