piątek, 5 kwietnia 2013

KARKÓWKA ZAPIEKANA Z SEREM I CEBULKĄ




Karkówka pojawia się na naszym stole bardzo często i w różnych odsłonach. Jednym z pomysłów, do których regularnie powracam jest karkówka zapiekana z serem i cebulką. Niezbyt pracochłonna i bardzo smaczna. Prezentuje się na tyle ładnie, że można ją podać nie tylko na codzienny obiad do ziemniaków, ale też na większe przyjęcia do pieczywa. Polecam!

  • 80 dag karkówki
  • 1 duża cebula
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 8 łyżeczek majonezu
  • sól, pieprz
  • przyprawa typu Vegeta

Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Mięso pokroić na 8 równych plastrów. Każdy z plastrów posypać solą, pieprzem, odrobiną Vegety i ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na każdym plastrze rozsmarować łyżeczkę majonezu, ułożyć krążek cebuli i plaster sera. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 1800C przez ok. 40 min do miękkości karkówki.

Przepis podpatrzony kilka lat temu w gazetce „Przyślij przepis”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz