poniedziałek, 8 kwietnia 2013

DORSZ W WARZYWACH




Pierwszy raz tak podanej rybki spróbowałam u koleżanki. Smak zachwycił mnie do tego stopnia, że w domu spróbowałam go odtworzyć. Oczywiście można użyć każdej innej białej ryby, choć ja najbardziej lubię tę odsłonę właśnie z dorszem. Polecam!

  • 40 dag filetów z dorsza
  • sok z ½ cytryny
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • olej

Warzywa:

  • 3 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta

Filety skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Panierować kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Wszystkie warzywa obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przysmażać na patelni razem z 50 g masła przez ok. 5 min. Po tym czasie dodać Vegetę i pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 min.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno wyłożyć połowę warzyw, na nich ułożyć rybę i przykryć pozostałymi warzywami. Na wierzchu ułożyć pozostałe masło w piórkach. Zapiekać przez 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz